Ik kijk altijd erg graag naar the Profit. In dit programma gaat Marcus Lemonis op bezoek bij ondernemers die hulp kunnen gebruiken met het managen van hun bedrijf. Elke aflevering weer kijkt Lemonis met een frisse en vaak kraakheldere blik naar het bedrijf voordat hij besluit of hij wel of niet wil investeren in de onderneming.
In tegenstelling tot veel andere reality shows als Gordon Ramsay’s kitchen nightmares, werkt de Profit minder formulematig. Waar Ramsey’s show vaak overkomt als “scripted” laat Marcus Lemonis met the Profit zien dat je een uitstekend programma kunt maken waarin je op serieuze wijze ondernemers van het midden- en kleinbedrijf helpt met het terug op de rails krijgen of het groeien van hun bedrijf. Wanneer Lemonis te weinig vertrouwen heeft in een bedrijf of ondernemer, zal hij het niet schuwen zijn investering terug te trekken.
Als marketing adviseur vind ik het kijken van the Profit bijna verplichte kost voor elke ondernemer. Doordat het een Amerikaans programma betreft voelt het zo nu en dan ook echt Amerikaans aan. Iets waar wij als nuchtere Nederlanders vaak anders tegenaan kijken, echter wil dit niet zeggen dat je niets kunt leren van Marcus Lemonis. De simpele doch doordachte methode waarop hij een bedrijf benadert kan iedere ondernemer helpen op een slimmere manier te kijken naar zijn of haar bedrijf.
The profit betekent letterlijk vertaald de winst. Laat deze 5 lessen die je kunt leren van the profit je dan ook helpen op weg naar meer winst voor je bedrijf.
Les 1 uit The profit: De 3 P’s
De werkwijze van Marcus Lemonis wordt gekenmerkt door de 3 P’s van Product, People en Process. Dit zijn punten die je wellicht al kent van de marketingmix waarmee Lemonis eigenlijk zegt dat het succes van een onderneming valt of staat bij het goed op orde zijn van drie essentiële zaken. Wanneer je een goed product hebt zal er een markt voor zijn. Het hebben van de juiste mensen zal ten goede komen aan je verkoop. Wanneer je processen goed op orde zijn zal je bedrijf goed moeten kunnen draaien. Alle drie de P’s staan ook met elkaar in verbinding.
Wanneer je processen niet op orde zijn, zullen zelfs de beste medewerkers niet efficiënt en effectief genoeg kunnen werken.
Het goed vastleggen van processen en medewerkers hierin trainen zal een positief effect hebben op zowel de P van people als de P van process.
Les 2 uit The profit: Ken je cijfers
Niet alleen in the Profit, maar ook in een programma als Shark Tank (waar ondernemers hun idee kunnen pitchen aan een groep investeerders) komen te vaak ondernemers in beeld die niet goed op de hoogte zijn van hun financiële situatie. Simpele vragen met betrekking tot omzet, marge en kosten kunnen niet goed worden beantwoord.
Het komt zelfs voor dat ondernemers denken een gezonde financiële huishouding te hebben terwijl er in werkelijkheid jaarlijks verlies wordt gemaakt.
Als ondernemer moet je je bedrijf door en door kennen. Het kennen van je cijfers is hier een belangrijk onderdeel van. Door te weten waar je het goed doet en waar je het minder goed doet kun je bijsturen waar nodig.
Les 3 uit The profit: Ben authentiek
Authenticiteit is een belangrijk punt dat een goede bijdrage kan leveren aan de continuïteit van een onderneming. Met authenticiteit wordt bedoeld dat je met jezelf, je bedrijf en je producten of diensten een belofte richting je klanten moet doen die je ook echt na gaat komen. “ Under promise en over perform.”
Les 4 uit The profit: Zorg goed voor je medewerkers
Jij als ondernemer bent het hart van je organisatie. Het personeel dat voor je werkt fungeert als hersenen die voor je denken, handen die voor je uitvoeren, benen die voor je lopen etc. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren meegedaan aan de trend om de klant voorop te stellen. Wat ze vergaten was de medewerkers.
Denk eens terug aan de tijd dat je zelf in dienst was van een bedrijf. Waar ging je zelf harder, efficiënter, effectiever van werken? Van een manager die je vertelde dat je van alles moest gaan doen omdat het bedrijf de klant voorop ging stellen of van de cultuurverandering binnen het bedrijf, waardoor je als werknemer meer waardering voelde, je meer kansen kreeg en het bedrijf zo goed voor je was dat je dit wilde terugbetalen door je uiterste best voor het bedrijf te doen. Volgens mij komt dit een bedrijf meer ten goede dan wat procesveranderingen.
Les 5 uit The profit: Zorg voor een duidelijke structuur en verantwoordelijkheid
Bij veel bedrijven gaat het fout wanneer niet duidelijk is wie waar verantwoordelijk voor is. Als ondernemer ben je in eerste instantie zelf eind verantwoordelijk voor alles wat er binnen je organisatie gebeurt. Je kunt zaken die fout gaan daarom niet afschuiven op je medewerkers. Dit wilt niet zeggen dat je verantwoordelijkheden niet kunt geven aan medewerkers. Het moet echter wel duidelijk zijn wie er verantwoordelijk is voor welke onderdelen van het bedrijf. Daarnaast is het belangrijkste aspect hiervan misschien wel dat de verantwoordelijkheden ook echt gepakt worden. Waar gehakt wordt vallen spaanders, maar leer wel van je fouten zodat je deze niet vaker dan één keer maakt.
Nu denk je misschien: “Tsja, ik wil dit wel toepassen, maar heb er simpelweg de tijd niet voor”. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Veel ondernemers kampen met dit probleem.
Wil je eens weten hoe je de lessen uit The profit toe kunt passen binnen je eigen onderneming? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op.
0 reacties